Wat is geloven?

Dat er met deze vraag geworsteld wordt, is duidelijk. Een logische vraag waar zelfs gelovigen soms  mee rondlopen.  Het is heus niet zo dat als je geloofd je op elke vraag een antwoord hebt. De Bijbel heeft op heel veel vragen een antwoord maar dan nog kan het soms onduidelijk zijn voor je.

 

Volgens Wikipedia is geloven het volgende: “Geloven is het aannemen van een bewering als waar.” Ook al zou er bewijs kunnen zijn, geloven is dus iets aannemen zonder dat je bewijs hebt of hebt gezien. Bewijs speelt dus geen rol bij geloven. Bewijs helpt wel om iets te geloven maar dan is het geen geloven meer maar een zeker weten.

 

Het eerste wat je vaak te horen krijgt is dat er eerst bewijs moet komen, wil men het geloven. Maar is het dan nog wel geloven? Is het dan geen zeker weten? Misschien is dit wel de reden waarom het aannemen als de waarheid zo moeilijk is.

Je hebt altijd op een bepaalde manier geleefd wat voor jou leek als een goede manier en nu op eens moet je misschien wel 180 graden draaien en gaan leven zoals het in een boek staat die al eeuwen oud is? Was je oude vertrouwde manier dan niet goed? Dit zijn hele logische vragen.

 

Maar bewijs.

Hoe kan je bewijs krijgen dat er een God bestaat en/of dat alles niet is ontstaan door evolutie? Hoe kan je iets bewijzen wat je niet ziet? Geen mens heeft God gezien. Alleen Jezus. Johannes 1:18. Toen Jezus als mens op aarde was, heeft Hij hier ook over vertelt. Het bewijs dat God bestaat, staat dus in de Bijbel. De Bijbel bewijst het bestaan van God.

Geloof kan je ook voelen. Net als de wind. De ene keer voelt de wind als een behaaglijk briesje. De andere keer is de wind heel stevig. Ondanks dat je hem niet ziet, ervaar je hem wel. Zo kan je het geloof dus ook ervaren. De ene keer als heerlijk warm. De volgende keer als heel warm.

Dat de wind ook wel eens een orkaan is, is minder fijn. Hier gaat de vergelijking dan ook mank. Wel kan je het leven ervaren als een orkaan. Een leven vol van moeilijke en pijnlijke dingen. De oorzaak hiervan komt in een ander artikel aan bod.

 

Je kunt het geloof zien als een ketting met schakels. Als je 1 schakeltje geloofd, dan geloof je makkelijker ook het 2e, 3e, 4e schakeltje. De rode draad van Bijbel is eigenlijk een hele reeks van schakeltjes die aan elkaar passen.

Hoe ging het eigenlijk vroeger op de basisschool? Toen de juf of meester zei dat de aarde een bal is, geloofde je dat. Je vroeg vast niet of je dan een keer met een spaceshuttle mee mocht om te kijken of zij/hij gelijk had. Je nam dit aan als waarheid. Bij het geloof is het nu geen juf of meester maar een boek. De Bijbel. Verschillende verhalen zijn min of meer wel te bewijzen omdat er door opgravingen resten zijn gevonden of omdat deze verhalen ook zijn opgeschreven in andere hele oude boeken. Dus bewijs is er wel in deze zin maar daarmee bewijs je nog niet het bestaan van God als je de Bijbel niet als waar aanneemt.

 

Twijfels zijn heel menselijk. Zelfs mensen in de Bijbel geloofden niet alles 1, 2, 3.

Als voorbeeld kan genoemd worden dat Abraham een eigen pad koos ondanks de beloften van God. Hij had de belofte gekregen dat hij een kind zou krijgen via Sara, maar hij verwekte een kind bij zijn slavin Hagar. Er kan misschien wel wat gezegd worden over de actie van Abraham want hij was niet de jongste meer (100) maar vertrouwen in God was er niet.

Zelfs de discipelen, die 3 jaar lang bij Jezus waren hadden twijfels. Ze zagen de wonderen en hoorde Zijn verhalen en toch ….. .

 

Geloven is dus en keuze. Geloof je wat je hoort of leest of neem je alleen dat gene aan wat je zeker weet? Wil je alles kunnen controleren of kan je hier ook zonder?

Vaak wordt geloven geassocieerd met God en/of een religie. Dit is ook wel logisch enerzijds omdat heel veel andere zaken direct of indirect te bewijzen zijn terwijl er voor God en/of een religie  dit vaak veel lastiger is. Het grootste bewijs staat in een boek die Bijbel wordt genoemd. Alles wat daarin staat, bewijst het geloof. Wil je geloven in God, dan zou je de Bijbel ook moeten zien als de waarheid. Er zijn heel wat punten in de Bijbel waarvan bewijs is. Onder andere dat Jezus heeft geleefd. Maar er staan ook verhalen in die niet te bewijzen zijn. Daardoor blijft het een keuze of je geloofd wordt er in de Bijbel staat of niet.